onsdag 30 april 2008

Önskar alla en härlig varlborg/första maj-helg!
Hoppas solen skiner mycket på er!
En majblomma till er allihop som läser, från mej!

Liten bellis/tusensköna som nyss slagit ut.

tisdag 29 april 2008

STRESS....
Det har varit så mycket på sistone, mycket på jobbet med hög närvaro i barngruppen samtidigt som det varit mycket personalfrånvaro, och så projekt, nätverksgrupper, utvecklingssamtal, "webredaktörande", kvällskonferenser....Roliga och inspirerande saker, javisst, men just nu känns det som om det är lite för mycket på en gång.
Jag brukar inte bli stressad, är ganska lugn av mej, men nu känns det som om jag ryckts med i stressen. Har inte tid att ta det lugnt, alltid är det nåt som ska göras.

Det känns som att jag jobbar alldeles för mycket, och det tror jag är lätt att känna om man jobbar heltid. Det finns inte mycket av varken tid eller ork kvar när arbetsdagen är slut. Därför blir det mycket "måsten" på helgen, städa, tvätta, handla, ja, allt det där man måste för att hushållet ska fungera. Sen finns inte mycket tid kvar att "göra ingenting" och ta det lugnt, tyvärr.

Dessutom tycker jag att men ständigt har högre o högre krav på sej, man ska vara aktiv och intresserad, lära sig nytt, hänga med, utvecklas, bli bättre o bättre. Och visst, det är klart man ska, det är ju det som är roligt med jobbet, att få nya utmaningar och utvecklas. Men ibland tycker jag att det blir för mycket, man "jagar" liksom ständigt. Är aldrig nöjd.

Men nu är det snart långhelg iallafall, med ingenting alls inplanerat så det kanske kan bli tid för lite lugn och ro hemma...Eller att åka iväg på en tur någonstans, koppla bort vardagen en stund. Det är också skönt.

Härligt och glädjande är att VÅREN rusar fram med stormsteg! Tulpaneroch pärlhyacinter lyser upp i rabatten. Och ett hav av förgätmigej breder ut sej...


söndag 27 april 2008

Vi har haft besök i helgen, äldste sonen och svärdottern kom i fredags, och igår var det fullt hus här för mellansonen och hans flickvän var också här. Mysigt och trevligt att ha alla samlade!

Idag har vi jobbat, altanen behöver oljas in inför sommaren, och innan man kan olja den måste den rengöras. Vi lånade högtryckstvätt av min far, och nu är det rent och fint. Men oljningen får vänta, det måste ju torka först.


Jag har grävt ner några dahliaknölar i rabatten, ska bli spännande att se om de kommer upp i sommar! En har jag haft sparad nere i källaren i vinter, hoppas den tar sig. Köpte den på Botaniska Trädgården i Göteborg förra sommaren, och den var så fin, röd och bullig. De andra knölarna köpte jag nu i år, de heter kaktusdahlia.


Sånt här har jag spritt ut med, för jojomen, de har redan vaknat de här otäckingarna!
Ett lätt vårregn har fallit idag, det luktar så gott ute.
Och så skönt att veta att jag bara ska jobba tre dagar denna veckan!
Jag har tagit ledigt på fredag, det ska bli jätteskönt med fyra lediga dagar!!!
Jättemumsiga chokladmuffins åt vi i fredags, varsågoda att kika in på Ninnis Goda och provsmaka! Och så måste jag också fresta med en jättegod kycklinggryta med oliver och citron, som passar till en vårlik söndagsmiddag.

torsdag 24 april 2008

Under dagen igår hade jag funderingar på vilken bild jag skulle välja att lägga ut på "Ordlös Onsdag", och den bild jag nästan bestämt mej för -och som funnits i mina tankar länge- var en bild på en fin, knotig trädstam, med ett härligt grön lövverk. Men sen hittade jag min sovande-katt bild, och tog den istället, eftersom jag var så trött igår och önskade mej en likadan skön tupplur. Sen när jag tittade runt bland övriga ordlösa-onsdagsbilder så ser jag plötsigt mitt träd där på en bild! Det visar sig att Ninni på Fotografia har lagt ut en bild på just detta träd!




Det här vackra trädet växer i Norrvikens trädgårdar, strax utanför Båstad i Skåne. På Norrviken finns flera vackra trädgårdar i olika stilar, och ett vackert hus kallat Villa Abelin efter dess grundare Rudolf Abelin.
I huvudbyggnaden pågår olika utställningar, och just den sommaren vi var där firade Norrviken 100 år, (2006) och hade en mycket vacker utställning av bl.a. danske Tage Andersen, med fantastiskt vackra blomsterdekorationer. Där finns också en restaurang med mycket god mat.

Norrviken är absolut värt ett besök!
När vi var där var det en otroligt vacker högsommardag, knallblå himmel och runt 25-26 grader varmt.
Hoppas vi kan få några såna dagar denna sommaren!
Ett rum med utsikt, vacker eller hur!?








onsdag 23 april 2008

Ordlös Onsdag

Middagslur
(såhär skulle jag också vilja tillbringa en stund på dagen....)
Titta in hos Nejma, där finns fler bilder.

tisdag 22 april 2008

Vem hinner blogga när solen bara vräker ned och termometern visar hela +17 grader!?
Joo, lite då....Måste ju kika runt lite!
Jag har jobbat på övertid idag igen, varit samtalsledare i nätverksträff med deltagare från flera olika förskolor. Det är roligt, och väldigt lärorikt! Både att mötas i pedagogiska diskussioner, och (för mej) i rollen som samtalsledare.
Nu ska jag ut på min "powerwalk", härligt nu när det fortfarande är ljust på kvällen och fåglarna kvittrar!

måndag 21 april 2008

Ett par filmer som jag såg förra helgen;
en film som utspelas i Sierra Leone under 90-talets inbördeskrig där. Leonardo di Caprio spelar rollen som Danny Archer, en sydafrikansk legosoldat som möter fiskaren Solomon Vandy. Båda är afrikaner men deras bakgrund är så olika de kan vara, men de förs samman i en gemensam jakt på en sällsynt rosa diamant som kan förändra deras liv. Filmen handlar inte bara om diamantsmuggling och slaverier, utan också om utvecklandet av barnsoldater.
Det var en riktigt bra film tycker jag, speciellt scenerna som handlade om barnsoldater och skildringen av de grymheter som båda barn och vuxna fick utstå i detta krig mellan regeringstrupper och rebellarmén. Att dessutom veta att det ligger sanning bakom gör att filmen var sevärd tycker jag.

Nästa film var också mycket bra, men på ett helt annat sätt.

Gosskörenen varm och mysig film som handlar om en arbetslös musiklärare som tar jobb som tillsynslärare på en internatskola i efterkrigstidens Frankrike. Han blir förvånad och bestört över de hårda tag som skolans lärare och rektor styr med. Själv vill han testa sina egna metoder, främst med musiken som vapen. Mycket hjärta och värme och en film att må bra av. Även om hårda och råa tilltag också finns med i filmen.
Se den!!!

söndag 20 april 2008

Å, en sån underbar helg! Första riktiga vårhelgen, när man kunnat njuta av solens varma strålar. Jag har njutit på min altan med en bra bok.
Men gjort lite nyttigheter också förstås, som att lagat mat, (bl.a. goda skinksnurror, kolla här!) städat i trädgården och blivit glatt överraskad över att min hortensia, inköpt i Danmark förra våren, verkar ha överlevt vintern och nu skjuter nya gröna skott!
En härlig långpromenad var vi ute på i förmiddags mannen och jag. Och tittade på våren.
Klicka på tussilagobilden, så ser ni hur fin den är när man kommer riktigt nära...

fredag 18 april 2008

Apropå onsdagens bild...(och nu gick det att lägga ut bild igen!)


Jag älskar pioner!!!
Det är min absoluta favorit bland blommor. Ingen annan blomma är så enorm, så ljuvlig, så fantastisk som denna. Och de sorter som doftar, mmmmm, finns ingen doft som påminner mer om sommar.
Min trädgård är liten, men pioner har jag, och de trivs så bra här hos mej. Tror de känner hur mycket jag älskar dem...

Och nu är de på väg upp ur jorden igen. Fantastiskt att följa de första vinröda spirande bladen till dessa stora, tunga blommor i rött, rosa, vitt och gult.
Det går inte lägga in några bilder! Så trist, jag som har fotograferat det nya rummet med de nya gardinerna...
Nänä, jag får väl titta på "Så ska det låta" då istället, och äta choklad och dricka lite vin.

Det ska bli SOL och fint imorron, och hela helgen tror jag! Det låter väl underbart, och jag ska inte göra nånting mer än att va ledig! Kanske ägna mej åt att städa lite i mina rabatter, och så vill jag sitta i solen på altanen och läsa i boken jag nyss börjat på. "Män som hatar kvinnor", av Stieg Larsson, den som alla säger är så bra, och som jag haft liggande i bokhyllan i 1 ½ år...

onsdag 16 april 2008

Ordlös Onsdag

Nyfödd!
Mina pioner är på väg upp, mot ljuset.
Se fler vackra bilder hos Nejma!

tisdag 15 april 2008

Tisdagstema

Himmel -
det är veckans tisdagstema och då måste jag först visa hur otroligt blå himlen kan vara; Som ni ser är bilden tagen en dag i juli 2006. Jag låg på rygg på en klippa på Hallands Väderö, och njöt av sommar och sol och knallblå himmel utan ett endaste moln.

Här är en annan som också tittar på himlen ;Många fler himla fina bilder ser ni hos "Tisdagstema"

måndag 14 april 2008

Neej, några behändigt färdigsydda gardiner till det nytapetserade rummet hittade jag inte i lördags. Det blir till att ta fram min symaskin istället, för jag köpte ett tyg som jag tror blir fint som gardinkappa. Fast det blir en annan dag. Såhär ser tyget ut. Det ska bli till en rak kappa är det tänkt. Nån gång. Inom en snar framtid.

söndag 13 april 2008

Utan bagage av Anne Tyler
Den här boken kom för en 10-12 år sedan, jag hittade den på biblioteket. Anne Tyler skriver om en kvinna i 40-årsåldern som en dag lämnar sin man och sina tre tonårsbarn. En dag på stranden bara reser hon sig upp och går, lämnar familjen, utan bagage liftar hon till en annan stad och bygger upp ett helt nytt liv där. Här skapar hon sig en ny tillvaro och identitet. Det kommer att dröja över ett år innan hon beslutar sig för att hälsa på sin familj igen för att närvara vid en familjesammankomst. Jag gillade den här boken, hade jag haft tid hade jag sträckläst den. Den är både tragisk, komisk och väldigt rörande. Jag kan med blandade känslor identifiera mej med kvinnan i boken, och känner efter hur det skulle vara att göra någonting sådant, lämna allt och bara gå....
Hamnade via en annan bloggerska på en modeblogg med många läsare. Bloggen skrivs av en ung och ganska nybliven mamma, som alltså skriver om mode, och lägger ut bilder på sej själv för att visa kläder. Jag läste lite på den här bloggen, och tänkte först att den här skribenten måste vara väldigt ung och naiv...ser sedan att hon är iallafall över 25, har barn. Blir sen ganska skrämd av det jag läser, bilderna på henne visar en mycket mager tjej, samtidigt som hon skriver om vad hon äter, det måste vara "nyttigt", bara frukt till mellanmål t.ex. och hon påpekar också flera gånger att stl xs är på tok för stort för henne, jeansen i stl 25 är t.ex. alldeles för stora... Skrämd blir jag, därför att jag inser att hennes blogg läses framförallt av unga tonårstjejer, som ser upp till henne som sin förebild.

De allra flest kvinnor och tjejer, och för all del killar också, har med all säkerhet mer eller mindre ofta tankar om sin kropp och sitt utseende, och de tankarna är oftast att ens kropp inte duger, "ser jag tjock ut i den här?". Alla påverkas mer eller mindre, de flesta mer tror jag, av dagens magra modeideal. Framförallt unga tonårstjejer, målgruppen för denna och flera andra modebloggar.

lördag 12 april 2008

Jag började dagen med att svänga ihop en deg
Som blev till goda frallor
När jag ändå var igång med ugnen och bunkar och slevar så blev det några muffins med:
Nu ska vi äta lite av det här nybakta, sen bär det iväg till Partille och Göteborg. Ska leta efter gardiner till det nyrenoverade rummet, och hälsa på svärföräldrarna en liten stund också. Ha en skön lördag!

torsdag 10 april 2008

Dags för lite fler vårbilder från lilla trädgården. Jomen, det ÄR faktiskt vår. Solen visade sig idag, och den värmde i mitt ansikte. En liten stund. Och ute bland de små vårblommorna såg jag en gigantisk humla! Den gömde sig bland bladen, försökte få korn på den med kameran, men då brummade den iväg...

onsdag 9 april 2008

Igår: slutade tidigt, drack eftermiddagskaffe på altanen, njöt av solen, inga ytterkläder på, nässelfjärilar flög förbi, fåglarna kvittrade.
Idag: slutade senare än igår, eftermiddagskaffe inomhus, frös och fick ta på en kofta, stora tunga snöflingor virvlade utanför fönstret, fåglarna har gömt sej.
Aprilväder!
Några nya recept finns att frestas av på Ninnis Goda, titta in!

tisdag 8 april 2008

Tisdagstema

Veckans Tisdagstema; MAT.
Här är allra godaste sommarmaten, och ljuva minnen från Grekland. Jag längtar alltid till Grekland, inte bara för den vackra naturen, det turkosblå havet eller den sköna värmen, utan också till den goda maten! Bland det allra godaste är t.ex friterad fetaost, Saganaki, med gott bröd och lite citron till.
Eller grillad fetaost, med kryddor, paprika och olivolja.


Och så förstås grekisk bondsallad, Choriatiki ...sååå gott. Detta kan man ju servera hemma, men aldrig blir det lika gott som i Grekland. Såna goda tomater t.ex. finns ju inte att få tag på i Sverige! Inte maken till goda oliver heller.
Vill du titta på fler frestande matbilder,
titta in på Tisdagstema!

söndag 6 april 2008

Kort sammanfattning av de två senaste filmer jag har sett;
Först Josef Fares' film "Zozo". Filmen handlar om Zozo som är 11 år och växer upp i inbördeskrigets Beirut. När hans hem en dag bombas förlorar han sin familj och blir tvungen att fly till sina morföräldrar i Sverige. Filmen är sorglig och man får en känsla för hur det är att leva mitt i ett brinnande krig. Men den griper inte tag riktigt ändå, filmen känns lite platt och slätstruken. Fares har kryddat filmen med ett par fantasifulla drömsekvenser, men de höjer ändå inte filmen tycker jag.

Nästa film tyckte jag var mycket bättre, "Gone Baby Gone", efter Dennis Lehanes bok med samma namn. Den handlar om två privatdetektiver i Boston som försöker hjälpa polisen att hitta en försvunnen flicka. Filmens story är bra och får många oväntade vändningar. Till slut blir det en fråga om vilka som egentligen pratar sanning och vilka som ljuger. Slutet av filmen blir således rätt så överraskande och lämnar tittaren med moraliska frågor i huvudet. Vem hade rätt och vem hade fel? Hur hade jag gjort? Jag och mannen hade skilda åsikter om hur vi skulle agerat.... Klart sevärd film!

fredag 4 april 2008

Jag har letat runt och sökt inspiration efter något som passar en tonåring, när vi nu ska göra om sonens rum. Men det var inte lätt. Hittade inte mycket, knappast nåt alls att inspireras av. Jag håller med Huga; alla inredningsbloggar ser likadana ut...vitt, vitt, vitt och lite romantiskt gammaldags. Superfint, jo, det tycker jag verkligen. Men det är inte direkt något som tilltalar min tonårige son. Och jag undrar hur länge det varar, det där vita? Man ska ju leva där liksom, det känns som om det lätt blir smutsfläckar på det vita...
Men vi har hittat något vi bestämt oss för till slut. Det blir en fondvägg med stora cirklar i mörkgrått och ljusgrått, och sen vitt (förstås...) på övriga väggar. Så nu i helgen ska det bli tapetsering av! Äntligen. (här ett litet smakprov på tapeten, bild från Fiona Walldesign)

Men sen återstår det att hitta passande textilier, till gardin och sängkläder, ny fönsterlampa, några tavlor kanske, som piffar upp i det där gråa/vita/svarta. Han ska få nytt skrivbord med, också det svart, tillika hyllor som är svarta och skrivbordsstol, svart den med. Så nåt färggrannt måste jag hitta till detta.
Men nu är det tapetsering, så får jag fundera vidare på det övriga. Några förslag kanske?

torsdag 3 april 2008

Här kommer solen! En underbar eftermiddag, när termometern faktiskt orkade upp till +14! Luften känns annorlunda, det luktar vååååår..... det måste varit den första riktiga vårdagen idag!

Jag har haft ännu en vecka med mycket övertid för att täcka upp för sjuk kollega; 13 timmar på jobbet i måndags, 12 timmar igår...Så det känns skönt att det är fredag imorgon! Och att våren är här!!!

tisdag 1 april 2008

Tisdagstema

Dagens tisdagstema är LÅNG.
Långe Erik långt därborta är den näst längstafyren på Öland.
Och när man är längst där uppe kan man se långt bort...

Vill du se fler bilder på temat LÅNG, så kika in här!