söndag 30 november 2008

FOTOTRISS

Idag är jag med i den här bildkedjan för andra gången, Fototriss; där man ska visa tre bilder på ett givet tema. Temat är trappor. Här är trappor från tre olika länderDen här trappan leder upp till ett växthus i Botanisk Have i Köpenhamn.

Trappa med blomkrukor på varje trappsteg. Fint, eller hur? En smal gata i mysiga staden Lefkada på Lefkas, Grekland.

Och sista bilden;

trappan upp till huset vi bodde i när vi i somras var i Nerja, Andalusien. Bostadsområdet var byggt på en sluttning, och det var trappor överallt. Och alla trappor hade kakelplattor på varje trappsteg. Vackert, och lite ovanligt.

lördag 29 november 2008

Ute är det mörkt, grått och regnigt. Den lilla snön som kom har försvunnit. Men inne har jag plockat fram alla mina adventsljusstakar, stjärnor och några favoritänglar. Julgardiner, nya för i år, är uppsatta i köket. Mysigt! Det är ju första advent i morgon. Tiden går fort, snart är det jul!
Det har varit en stressig vecka, som vanligt. Igår efter jobbet körde jag ner till Göteborg, yngste sonen skulle ta tåget till Helsingborg och hälsa på en vän över helgen. Vilket kaos det var i Göteborg! Det tog mej nästan en timma sammanlagt, att först ta oss igenom stan till stationen, och sen ut ur centrum igen. Och sen resten av resvägen då. Så det var sent innan jag kom hem och kunde göra lite adventsfint. Sen tittade vi på "På spåret", och drack lite vin i TV-soffan, och blev sååå trötta....

Idag kommer äldste sonen J och svärdotter F hem, stannar över helgen. Mysigt!
På söndag blir det besök på en julmarknad.
Önskar alla som läser en härlig Första advent-helg!

tisdag 25 november 2008

Tisdagstema

Denna veckas tisdagstema är GULD Fler guld-bilder finns HÄR!
Istället för att ägna kvällen åt att gå ut i kyliga minusgrader på min motionsrunda, har jag haft det varmt och gott vid ugnen i köket. Jag blev inspirerad av Flicka igår, och köpte med mig saffran och jäst hem idag. Så blev det jättegoda, guldgula lussebullar! Mmm, luktar jul i hela huset. När jag ändå var igång så gjorde jag ett par sorters kakor med. Det är så roligt att baka! Synd att jag inte har tid med det lite oftare...

måndag 24 november 2008

UTAN ORD

Pumita är tillbaka igen efter sin resa.

Många fler bilder Utan Ord finns hos henne, titta gärna på dem!

söndag 23 november 2008

Den här boken damp ned i min brevlåda i fredags. Nu blir jag jättesugen på att läsa den, jag gillade den första boken i serien, Svart som natten, så jag hoppas att denna är lika bra. Jag har inte läst så mycket den sista tiden, började på två böcker som jag inte orkade avsluta för jag tyckte inte om dem. Egentligen har jag inte haft tid att läsa för mitt eget nöjes skull heller, för jag håller på att läsa en bok om barns språkutveckling, för jobbet skull.
Men häromdagen började jag läsa Karin Fossums bok, Den som älskar något annat. Den är väldigt bra, så snart den är utläst så ska jag läsa den här!

Jag är med i en bokklubb sen några år tillbaka, som jag är väldigt nöjd med. I andra bokklubbar måste man ju komma ihåg att avbeställa böcker man inte vill ha, varje månad. Och det kommer jag aldrig ihåg...Men så hittade jag den här bokklubben. En trevlig kvinna ringer hem till mej 2 ggr/år, och jag beställer då de böcker jag vill ha under halvåret framöver från en brochyr som jag fått i god tid innan hon ringer. Perfekt! Inga oönskade böcker eller krångliga returer.
(Man kan ju låna böcker på bibliotek med, men jag glömmer ju alltid att lämna tillbaka dem i tid...)

Vi har fått lite snö, och himlen har varit molnfri och knallblå de sista dagarna. Härligt! Man blir så mycket gladare av solljus, blå himmel och lite vitt på marken. Hoppas det varar ett tag!
Jag har bakat en ny kaka idag, med clementiner i. Mumsig! Receptet finns hos Ninnis Goda, varsågod att provsmaka!
(bild lånad från internet)

fredag 21 november 2008

Fredagsfärg

Fredagsfärg tycker jag är en rolig bildkedja att vara med i. Så här kommer en bild på dagens tema, som är GUL och GRÖN.

De här stora, vackra fjärilarna finns på Fjärilshuset i Haga, i Stockholm. De är vackra även på den bruna undersidan av sina vingar, eller hur? Här äter de av GUL citron bland de GRÖNA bladen.

Titta gärna på fler gul-gröna bilder HÄR!

onsdag 19 november 2008

Ordlös Onsdag

Hungrig?


Idag är jag med i Ordlös Onsdag, det finns många fler som är med och visar ordlösa bilder hos Nejma i Marocko.

måndag 17 november 2008

Ibland vill jag vara en hemmafru.
Som har tid för sitt hem och sin familj, och som har som enda intresse att titta på tv eller något sådant.
Det är så mycket saker som händer just nu, på jobbet. Roliga saker, som t.ex. att starta upp portfolio-arbete, lära mej mer om barns språkutveckling...Och när jag inte jobbar, då vill jag hinna med att göra saker som jag tycker om och som gör livet värdefullt.
Men jag känner att det blir för mycket ibland.
Känner att jag inte hinner med att l-e-v-a.
Jag går liksom omkring med en trötthet bakom min rygg som hotar att överfalla mig.
För lite sol och dagljus har väl en del i det hela. Jag tycker dessa mörka vintermånader är väldigt kämpiga.

Men jag bläddrar runt bland mina Greklandsbilder, och längtar, längtar. För till sommaren blir det Grekland igen. Absolut.
Bilden i förra inlägget är från Kefalonia. Myrtos stranden.
Den här stranden är den mest fotograferade stranden i den grekiska övärlden, och har blivit utnämnd till den sjätte vackraste stranden i hela världen. Och den är verkligen vacker. Men jag tycker den är finare att se på från höjderna, än vad den är när man kommer ner till stranden längs en smal slingrande serpentinväg.
Vattnet är turkosblått och kristallklart, och själva stranden består av små vita, rundslipade stenar.
Jag brukar ta med mig stenar från stränder jag besökt. Här är Myrtosstenar:

lördag 15 november 2008

Fredagsfärg

BLÅ
Fredagsfärg heter kedjan, men jag lägger in det idag fast det är lördag. Kunde inte motstå att lägga upp den här bilden, den är verkligen blå tycker jag. Att jag gillar Grekland har ni väl förstått.....!

Igår kom min man hem efter att ha varit i Israel i två veckor. Vi var och hämtade honom på flygplatsen sent i går kväll. Vilken lycka att få ses igen, härligt! Känns som han varit borta i en evighet....

torsdag 13 november 2008

Jag har fått en utmaning, från Poppins. Så jag tar tag i den nu! Man ska berätta sju saker om sig själv. Här kommer de:
1. Jag är väldigt hundrädd, lider av hundfobi. Är alltid rädd för att stöta på lösa hundar under mina promenader/springrundor.
2. Alla mina barn är födda med kejsarsnitt, de två första med akut katastrofsnitt, den siste med ett planerat kejsarsnitt när jag var vaken. Det var en fantastisk upplevelse efter de första chockartade och kaotiska förlossningarna!
3. Jag är synestetisk, d.v.s. ser dagar, månader, namn, o.s.v. i färger och mönster.
4. Att skilja på höger och vänster är jättesvårt för mig. Måste alltid tänka efter vilket som är vilket.
5. Jag samlar på änglar.
6. Envis är jag, och vill alltid avsluta/slutföra det jag påbörjat.
7. Jag har träffat kungafamiljen.

Så ska man skicka denna utmaning vidare, men jag har sett att den snurrat runt på flera olika bloggar jag läser, så jag fuskar lite och lämnar det fritt till vem som vill att anta denna utmaning.

onsdag 12 november 2008

Igår var jag på bio. Jag och Malin frångick våra vanor att gå på bio på söndagkväll, och gick istället på en tisdagskväll. Filmen vi såg heter "There will be Blood" . En fantastisk film, ett mäktigt drama om människors onda och goda sidor och begär efter pengar. Filmen var 2,5 timma lång, men den var så intensivt fängslande att tiden bara flög iväg. Huvudrollinnehavaren Daniel Day-Lewis fick en Oscar för sin insats, och det kan jag väl förstå. Han är makalöst bra i huvudrollen som den hänsynslöse oljemannen Daniel Plainview. Detta var en film som man funderar på i efterhand, vad hände egentligen, varför agerade han som han gjorde, hur kan människor bli sådana....
Alltså; ännu en film som starkt rekommenderas!

tisdag 11 november 2008

Tisdagstema

Fågel, fisk eller mittemellan.
Det var ett klurigt TISDAGSTEMA...
men här är fågel, fisk OCH mittemellan!

lördag 8 november 2008

Bananplantan som jag visar här nedan växte i trädgården till det lilla familjehotell vi bodde på när vi var på Lefkas, Grekland. I trädgården fanns alla möjliga olika träd, buskar och blommor. Fikon, granatäpple, citron.....och så oleander som var helt översållad med blommor. Det var så vackert mot det blå havet, hotellet låg alldeles vid strandkanten. Restaurangen, som bara hade sittplatser utomhus, där vi åt frukost, och helst också lunch och middag, -de serverade otroligt god hemlagad mat!-hade den här utsikten:Vacker eller hur? Tyvärr är det en dålig bild när jag visar den här, för den är tagen med vanlig kamera. Och jag har ingen scanner, utan har bara fotat av det.

Det här var en helt underbar resa, Lefkas är en fantastiskt vacker ö och vi bodde så bra på det lilla familjehotellet alldeles vid vattnet i en liten by. Det kändes som om vi bodde hemma hos dem, inte på hotell...Jättemysigt!
Jag hade både vanlig och digital kamera att fota med då. Den vanliga använder jag inte längre, det är så mycket enklare med digitalkamera, när man ser bilderna på en gång och kan ta hur många som helst!

fredag 7 november 2008

Fredagsfärg

VINRÖD

Det var inte så lätt att hitta något vinrött.
Men bananplantans blomma är ju vinröd där på sidan, eller hur?
Mer vinrött finns HÄR.

Äntligen fredag!
Det har varit en fullspäckad vecka. Kurs på måndag kväll, jobbmöte på onsdag kväll och igår kväll var jag på en föreläsning. Föreläsningen jag var på handlade om portfolio i förskola o skola och hölls av Bodil Jönsson. En sån fantastiskt kvinna! Vilket energiknippe! En föreläsning full av humor, värme, kunskap och massa inspiration.
Men nu är det helg, och jag ska bara ta det lugnt. Kanske baka lite bröd, det är avkopplande tycker jag. Mörkt, grått och duggregn ute, usch.
(Min man skickar sms från Israel och berättar om sol och 28-gradig värme. Lite avundsjuk blir jag...).

onsdag 5 november 2008

Ordlös Onsdag

Alla Helgons Dag på Place du Palais, Avignon.
Idag finns Ordlösa onsdagsbilder hos Akson. Titta in där!

tisdag 4 november 2008

Novembermörkret är här....sen vi ställde om klockan till vintertid har dagarna verkligen blivit mycket kortare. Det blir mörkt redan vid halv fem på eftermiddagen. Att ge sig ut i mörkret på min motionsrunda är ganska segt just nu ska jag erkänna....men jag gör det. Inte så ofta som jag tänkt, men jag är nöjd om det blir ett par -tre gånger i veckan i allafall.
November är en grå och trött månad tycker jag, den kunde jag med glädje hoppa över. Fast....man kan ju krypa upp i soffan med en bra bok, dricka te och ta det lugnt. Det är väl det man ska göra i november. (Men-om sanningen ska fram-hur ofta gör man det?)

måndag 3 november 2008

Allhelgonahelgen avslutade jag med att gå på bio med min syster. Vi såg den kusliga filmen "Barnhemmet". Det är en spansk film av Guillermo del Toro som också gjort filmen "Pans Labyrint" som jag såg för ett tag sen. Barnhemmet var en film som verkligen fick det att krypa i kroppen. Jag satt på helspänn redan från början, och hela filmen igenom. Filmen är välgjord med en skickligt uppbyggd suggestiv spänning, vackert foto och duktiga skådespelare. Den var inte förutsägbar, som sådana här filmer oftast är annars, inte heller bara ryslig och skrämmande utan också vacker och sorglig. Se den, jag rekommenderar den varmt!
En av de mest suggestiva och fruktansvärt spännande och skrämmande filmer jag sett är annars "Them", en fransk/rumänsk film som bygger på verkliga händelser. Här får man egentligen aldrig se något hemskt, utan det som gör den så skrämmande är ljud, mimik och stämningar...skickligt gjort!

lördag 1 november 2008

-5,5 grader var det kl 5.15 i morse, mörkt och alldeles stjärnklart , när jag körde min man till flygplatsen. Han är nu på väg till Tel Aviv i Israel, (för jobbet) och ska vara borta i två veckor. Alldeles för länge tycker jag... Hoppas tiden går fort. Jag har varit i Isreal en gång för lääänge sen, jag var arton år då och åkte till Israel i mitten på januari månad tillsammans med en kompis. Vi bodde i Nethanya vid kusten ett par veckor. Hälsade på en annan kompis som jobbade i Israel då, och reste runt i hela landet, från norr till söder. Det var inte svårt, för det är ett litet land med korta avstånd. Det är längesen nu, och de foton jag har är av sämre kvalitet och dessutom undanstoppade i en låda i källaren nånstans. Jag tyckte att Israel var ett mycket vackert och kontrastrikt land, grönt och kuperat, sjöar och floder, apelsin och citronlunder, städer med både nytt och gammalt som t.ex. Jerusalem, långa stränder vid ett blått medelhav och längst ner i söder sand, berg och öken. Jag skulle gärna åka tillbaka någon gång.

Nu är det allhelgona helg. Vi brukar fira den genom att samlas hemma hos mina föräldrar med mina syskon med familjer, vi besöker kyrkogården och tänder ljus på min systers grav och så brukar min mamma bjuda på något gott efteråt.

Ha en skön helg!
(bild från internet)